sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Rakennusvalvonnan sähköiset palvelut

Tässä vaiheessa projektia, jossa on jo rakennettu useampi kuukausi tulokseksi on saatu pari mapillista papereita ja tontille kyltti, että tähän rakennetaan talo.

Tuosta voi päätellä, että homma on ollut aika lailla suunnittelupainotteista. Suunnitelmia ja tarjouspyyntöjä pyöritellään useamman suunnittelijan ja urakoitsijan välillä. Esimerkiksi perustusurakan tarjouspyyntöön halutaan ainakin asemapiirros, pohjan mittapiirrokset ja useasti myös lupakuvat eli julkisivu ja leikkauskuvat.

On ymmärrettävää, että (toistaiseksi vielä) itse työmaalla timpurit haluavat paperikuvat, mutta kaikki muut toimijat voisivat kyllä pikkuhiljaa siirtyä sähköisiin palveluihin ja paperiversiot tulostettaisiin sitten tarpeen mukaan.

Pelottaa miettiä aikaa ennen internettiä, koska nyt kuitenkin tietoa ja lomakkeita saa ladattua suoraan netistä ja useimpien toimijoiden kanssa voi keskustella sähköpostin välityksellä. Jos ajatellaan, että tarjouskierrokset hoitaisi puhelimella/adidas-postilla niin työmäärä kyllä moninkertaistuisi.

Jep jep, faktaa on että nyt on viimeinenkin lupaan liittyvä lippunen sisällä, kun vein puuttuneet naapurin kuulemiseen liittyvän lausunnon.

Itse talon LVIS-kuvat tulevat tehtaalta, mutta itsellekin jää kyllä vielä... KVV-suunnitelma, eli
-KVV-asemapiirustus
-linja- ja tasopiirustus
-pihakeskuksen asemapiirros

Näiden pohjalta sitten pääsisi itse töihin käsiksi.

Täytyy sanoa, että kun puhutaan "omakotirakentajasta" vaikkapa vaan tällaisessa valmistalossa, niin kyllä Oravais-talolla (varmaan muillakin) on petraamista siinä, että olisi selkeä ohjeistus, mitä milloin keneltä ja kenelle pitäisi toimittaa. Tämä homma on toki selkeästi sälytetty pääsuunnittelijan vastuulle joka ohjeiden mukaan "kannattaa ottaa mukaan jo tarjousvaiheessa", mutta olisi ihan kiva itsekin vähän ymmärtää missä mennään ja myös minne mennään - tai minne pitäisi mennä ;-)

No, kevättä kohtihan tässä ollaan menossa. Kohta aurinko paistaa ja linnut laulaa. Saman auringonpaisteen alla sitten vaan odotellaan milloin ne muut iloiset yllätykset alkavat tapahtua. Tähän asti kaikki on mennyt suunnitelman miinuskäyrän puolella - ihan konkreettisesti - kuluva talvi on kylmin seitsemään vuoteen ja Kuusamossa mitattu "lämpöennätys" on tähän asti 36,3 astetta ja täällä etelässäkin oma mittari on pyörinyt 20 pakkasasteen molemmin puolin.

Positiivista tässä on, että ei tämä nyt sentään mikään vuosisadan talvi ole - ihmisen muisti vaan on niin lyhyt. Lisäksi aikaisemmin harmitti, että pitikin just sattua tähän kun kerran elämässään rakentaa. Tässä vaiheessa projektia on jo huomannut että kyllä se pitää ainakin toinen talo tehdä, kun ei tämän ensimmäinen vielä onnistu ihan kohdilleen ;-)

Uskoa valaa lisäksi, kun rakentamisen traumoista pitkällisen terapian avulla varsin hyvin toennut kaveri laittoi viestiä: "Muista, että kaikki ei voi mennä pieleen. Jos voisi mennä, niin siihen voisi varautua etukäteen. Mutta kun pieleen menevät asiat tulevat aina yllätyksenä, pysyy virkeänä "

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti