sunnuntai 17. tammikuuta 2010

Kohta kaivetaan (...mitä nyt pari paperia puuttuu)

Nyt kun eka mapillinen on täynnä, niin seuraavaa vaihetta varten tarvitaankin jo uusi mappi. Pitää olla vielä KVV kuvaa, perustussuunnitelmaa ja siitä pääseekin jo rakennekuviin.

KVV-kuvista oli hyvä, että tuttu rakennusalan osaaja Janne auttoi kysymään oikeat asiat. Olisi ne varmaan tulleet mukaan tarjoukseen muutenkin, mutta nyt tuli ainakin varmistettua etukäteen, että kuvat sisältävät perustusten ulkopuoliset sadevesijärjestelmät sekä talon että autokoatoksen osalta, salaojat sekä tarvittavat kaivot - niin ja tietty ihan ne oikeatkin vedet ja viemärit. Ei varmaan kovin iso urakka kaverille, joka osaa piirtää, mutta useampi satanen tuohonkin uppoaa.

Autokatoksen/varaston osalta pitää myös laittaa kuvat työn alle, että saa senkin sitten tarvittaesa mukaan urakoihin. Ja taas siirtyy bittejä verkkopankin välityksellä suunnittelijalle. Näissä kuvapaketeissa ei tunnu olevan Eirikuvan tarjoushintoja - koko paketti abouttiarallaa 600 juuroa.

Perustussuunnitelman kanssa on nyt soudettu ja huovattu. "Suositeltu tekijä" kun ei saa hintaa aikaiseksi. Nyt pitää päättää ottaako kuvat muualta (kuvat olisi pitänyt tehdä heti alkuun) tai sitten että ne tulee koko paketin mukana. Nyt olisi pari hyvää tekijää tiedossa, jos vaan vielä sopii heidän aikatauluihin, mutta sen verran tässä on tätä koordinointihommaa, että mieluiten ottaisi koko paketin yhdestä paikkaa, jos vaan tekijä on hyvä hinta on siedettävä - nyt ei hermo ainakaan kestä mitää vääntöä aikataulun suhteen. "No mutku, kato joo tehdään kyllä joo heti" tarinaa saa kuulla tarpeeksi oikealla työmaallakin.

Perjantaina kävin kunnassa setvimässä vesiasioita ja poikkesin samalla rakennusvalvonnassa. Hyvä reissu. KVV-puolen asiat selkeni heti luukulla ja rakennusvalvojallakin oli meidän paperit juuri pöydällään. Paperit on nimeä vailla ja lupa pitäisi olla käsissä ensi viikolla. Siinä on 2 viikon valitusaika, mutta pintaa sai jo ruveta raapimaan.

"Avaimet käteen" -rakentaminen on kyllä aika vahva väite. Urakkarajoista on saanut setviä tehtaan kanssa kerran jos toisenkin ja lisäksi toimitussisältökin vaatii vielä tarkkaan syynäämistä.

Hyvänä esimerkkinä on sähkökeskus. Kun virrat ostaa Nurmijärven sähköltä, niin he suosittelevat ns. tonttikeskusta. Valmis paketti, mikä sitten lyödään seinään, kun on joku seinä pystyssä. Kun selvittelin, kuka kytkee mitäkin kaapelinpäätä asennuksen yhteydessä (ei ollut ihan yksiselitteistä...) niin huomattiin, että katos katos, meillähän on kaksi keskusta, eli talon mukana tulee myöskin sellainen.

No, siitä saatiin 650 euroa hyvää, mikä tietysti lämmitti mieltä. Se kyllä varmaan menee siihen, että joku vetää sopivan mittaisen kaapelinpätkän (ei tarvi edes kytkeä) tonttikeskuksesta talon tekniseen tilaan - tämä kun ei kuulu toimitukseen.

Kun saisi tuon perustusurakan (+maanrakennus) lyötyä lukkoon niin sitten homma harppaisi ison askeleen eteenpäin - toivottavasti ei kuitenkaan lapikas hörppää vettä samalla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti