torstai 21. tammikuuta 2010

Konkretiaa

Tilanne näyttää lupaavalta, koska rakennuslupa tuli. Tämä oleellinen lappu maksaa +1000 euroa. Parin viikon valitusajan jälkeen homma on lainvoimainen.

Lisäksi nyt alkaa selkeytyä tämä maanrakennus- ja perustushomma ihan tekemisen ja aikataulujen tasolla - sekin näyttää ihan lupaavalta. Erinäisen tarjouskierroksen jälkeen päädyttiin ottamaan maanrakennus paikalliselta kaverilta, joka on kaivanut Klaukkalan savea jo vuosia. Nimi on edelleen "hyvässä huudossa" - tämä oli oikeastaan suurin vaakakupissa painanut tekijä että homma hoituu ajallaan ja vaikkapa salaojat ja sadevesikaivot on oikeasti asennettu ja toimivat. Näistäkin kun kulkee tarinoita, että kun potkaisee sadevesikaivoa, niin sieltä nousee vaan vajaa metrin pätkä putkea, mikä ei johda mihinkään. Hintahaarukkaa jää vähän kun ei ole tietoa paljonko maata pitää ajaa suuntaa ja toiseen, mutta tämä on luokkaa 15-20 tonnia. Ei siis saven/soran paino vaan se euromääräinen hinta.

Perustustentekijä on myöskin "suositeltu" ja homma tuntui oleva hanskassa. Tekee kuulemma naapurinkin pohjat, joten on sitten jotain yhteistä asiantynkää keskustella terassilla, kun katellaan onko sokkelit suorassa.

Jännää, että pitää miettiä tässä vaiheessa sekin, että kannattaako sitä maata ajaa pois minkä verran. Jos ajaa maat pois ja sitä tarvitsee sitten myöhemmin pihalla niin sitten maksaa "tuplat" kun ajaa sen takaisin. Jos taas jättää maat tontille ja myöhemmin ei tarvitsekaan kaikkea niin silloinkin taas maksetaan extraa, koska "maa on halvinta kauhassa".

Sellainen pienimuotoinen yllätys tuli vielä, että sen lisäksi että meillä on pääsuunnittelija, vastaava työnjohtaja, rakennesuunnittelija, perustussuunnittelija, KVV-suunnittelija (tms. joka piirtää talon ulkopuoliset vesi/viemärikuvat), sähkösuunnittelijoita kaksin kerroin eli talon osalta ja tallin osalta, LV, IV.. (olikohan jotain vielä) niin yksi vielä puuttuu joukosta? Se on tietysti rakennepääsuunnittelija. En tiedä tekeekö tuo jamppa mitään oikeasti tällaisessa valmistalotapauksessa, mutta nimi pitää kuitenkin olla paperissa kun aloituskokousta pidetään. Nimi maksaa sen normaalitaksan näissä hommissa eli ~500 €.

Näistä tietysti suurin osa tulee talotehtaan puolelta, mutta useampi jamppa on "suoraan töissä meillä."

No, ehkä tämä tästä helpottaa kun pääsee tuohon "suo, kuokka ja Jussi -vaiheeseen". Vastaava ilmoitti, että mennään siirtämään nuo rakennuksen mittakohdat tontin reunoille. Sitä varten pitää valita kuulemma sellainen päivä ettei ole hirveä pakkanen - tämä sen vuoksi, ettei vastaavalle tule kylmä kun hän seisoskelee siinä teodoliitin vieressä. Minun ei kuulemma tarvitse pukea villahousuja kun omaan toimekuvaan kuuluu tuo "haalaripuoli" eli hakata 16 kpl metrin mittaisia kakkosnelosia roudan kovettamaan maahan.

Nyt soittamaan Johtotiedolta kaapeleiden merkkaus (ettei pimennetä kylä sähköjä. Vastuu menee kuulemma niin, että jos konemies vetää kaapelin poikki niin niin
a) koneurakoitsijan vakuutus korvaa vahingot, jos maakapeleiden sijaintiedot on pyydetty etukäteen
b) jos mennään "käsikopelolla" ja kaapeli napsahtaa niin siinä on sitten rakennuttajapolo lakki kädessä pankkitädin juttusilla nostamassa lisälainaa.

Samaan syssyyn pitää tehdä rakennusvalvontaan mittatilauspyyntö, että kunnan miehet käy lyömässä 8 kpl punapäisiä kepppejä rakennusten nurkkiin (ja näkyvät olevan alta metrin ja enemmän rimoja kuin kakkosnelosia...)

Kerrotaan sitten ensi kerralla mitä nämä vaiheet maksaa ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti