maanantai 26. huhtikuuta 2010

Valmista pintaa

Yläkerran levytys on aika lailla kuosissa, eli EK-levyt on seinissä ja yläkerran muoto alkaa hahmottua.

Aulaan tulee valkoinen paneeli ja sekin on jo nakutettu seinään. Nyt oikeastaan odotellaan, että putkimies tulee vetämään jakotukin ja hanakulmat, jonka jälkeen voidaan laittaa loputkin seinät umpeen.

Aulasta tuli hyvä ja vaaleat pinnat luovat tilan tuntua. Seuraavana vuorossa lattian teko eli laminaatit pintaan. Olisi hyvä, jos saisi seinäpinnat jo tasoitettua ennen, mutta aikataulullisesti täytyy nyt mennä vähän väärässä järjestyksessä. No, se on lisähommaa suojauksen osalta, mutta homma kuitenkin etenee.

lauantai 24. huhtikuuta 2010

Talo tiiviiksi

Yläkerta on valmistunut hyvää vauhtia timputiimin Tatu & Patu voimin. Apupoika Jussi on hoidellut rutiiniluontoiset hommat ja porukan "notkeimpana" kontannut seinänvierustat.

Suurempia yllätyksiä ei ole tullut vastaan. Tiivistalon Jannelta ostin höyrysulkuteipit ja tiiviyden paikkaamisessa on ollut jonkun verran puuhaa. Lähinnä läpiviennit on käyty tarkkaan läpi ja täytyy sanoa, että ei talo ihan "pullo" ole. Itse talon ja katon liitoskohdat on saatu hyvin umpeen ja sisähommissa on varottu puhkomasta reikiä kiinnitysten yhteydessä. Läpivienneissä on ollut enemmän paikattavaa, mutta aika hyvin olen saanut nekin kuntoon.

On noissa teipeissä eroja, mutta suuren osan tekee myös se, miten ne hoidetaan. Eli ei siihen pölyiseen pintaan tartu mikään teippi. Nyt teipattavat kohdat on pyyhitty puhtaaksi ennen teippausta ja ainakin tämä "sininen teippi" tuntuu pitävän kuin tauti.

tiistai 20. huhtikuuta 2010

Katto umpeen

Läkkäri soitti tulevansa tänään. Ehdin juuri ja juuri paikalle, kun oli vielä katto auki. Ei sieltä mitään nähnyt muuta kuin piipun "kaulurin" ja teippauksen. Ihan hyvältä ne näyttivät - mistä lie pissinyt myrskyllä sisään.

Eristeitä ei näkynyt vaan olisi pitänyt alkaa purkamaan kattotiiltä pois. En arvannut ruveta siihen hommaan. Vastaavan oli tarkoitus tulla paikalle, mutta kun läkkäri tuli päivää aikasemmin niin eipä natsannut aikataulut.

Täytyy miettiä uudemman kerran, miten varmistetaan ettei villat ole märkänä. Hyvä kuitenkin, että ei tule lisävahinkoja kun on kuulemma sadetta luvassa.

maanantai 19. huhtikuuta 2010

Sähkäriä vailla

Yläkerta on siinä kuosissa, että sähkäri tulee laittamaan rasiat kiini. Kaveri kävi illalla ja aloitteli hommat. Kuulemma tiistaina on valmista. Sen jälkeen pääsee tuplaamaan seinät eli levyttämään ne toiselta puolelta.

Täytyy myös alkaa haeskelemaan putkimistä, joka vetää kylppärin vesijohdot kiinni.

Eka esittelykin oli tänään, eli myyjä kävi jonkun perheen kanssa katsomassa kämppää. Kovasti pyöriskelivät ympyrää ja ihmettelivät. Onnea matkaan vaan...

sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

...ja nyt ottaa pattiin


Yöllä myrskysi ja vihmoi vettä. Pelko hiipi puseroon, että jostain valuttaa vettä sisään tuollaisella kelillä oli ne suojattu miten vaan. Tämä pelko osoittautui todeksi, kun yläkerrassa piipun yläreunan rappaus oli kostea. Katolla kaikki näytti olevan ihan ok, mutta näyttäisi, että suojauksen reunasta olisi viimassa tihkunut vettä sisään. Ihan sama sinällään - saavat avata kattoa ja tutkia, mitä on kastunut.

Pitkä miinun muuten ihan ok toimitukseen. Jättää katto auki!

Muuten kiukku-energia oli hyvä suunnata seinien tekoon. Seinän runkoja pitää saada kasaan. Nyt kaikki valmiina paitsi kylppärin yksi seinä, missä vähän erikoisempi ratkaisu - sen jätin suosiolla oikeille timpureille.

lauantai 17. huhtikuuta 2010

Takka valmistuu

Takkamiehet kävivät slammaamassa ja saumaamassa takan. Samalla piippu muurattiin lopulliseen korkoon. Muurarit tulivat pyytämään kuittausta, kun piipun pellitys puuttui vielä. Ei kuulemma kuulunut heidän urakkaan. Lapussa lukikin "paikallinen toimitus". No, tästä viesti talomyyjälle, että katto on auki (suojattu muovilla).

Muurarit olivat "eteläisestä Suomesta", mutta asiallisia kavereita. Jälki oli hyvää, olivat sisäsiistejä ja tekivät pyydetyt muutokset, mitä vastaava vaati.

perjantai 16. huhtikuuta 2010

Seinää syntyy


Perjantaina oli Harri ja Patu hommissa ja saatiin runkoja pitkälle ja osa seinistä on jo levytettykin. Nopeasti sitä tulee näkyvää aikaan, kun on ammattimiehiä paikalla.

Vaikka homma ei ole ihan vierasta itsellekään niin suurin ero tehokkuudessa tulee siitä, että ammattilaisella riittää kun mittaa kerran ja lyö kiinni. Omakotirakentaja mittaa pariin kertaa ja sitten sovittelee pariin kolmeen kertaan - siinä alkaa urakat pissiä ;-)

torstai 15. huhtikuuta 2010

"Luovutustarkastus"

Kun takan teko venyi ja vanui niin päädyttiin osittaiseen luovutukseen, eli otimme vastaan valmiit osta. Kiersimme talon tarkkaan läpi ja tuli kontattu alapohjassakin. Kaikenlaista pientä kysyttävää ja huomautettavaa löytyi, mutta ihan hyvältä näytti.

Pientä lisämakua saatiin taas rakentamisen ihmeellisyydestä, mutta kaukana ollaan niistä kauhutarinoista, joita on lukenut tai kuullut tuttavapiiristä.

Torstaina kierrettiin Anssin ja Oravaistalon hemmon kanssa talo ympäri. Samat
havainnot löytyi kuin ennenkin ja päästiin yhteisymmärrykseen. Saa
nähdä, tuleeko homma hoidettua. Lupasivat, että ennen viikkoa 19.

Maadoituskaapeleissa saatiin maistaa vähän "selittelyä".
-Sähkäri ei ollut kytkenyt, koska ei tiennyt onko tonttikeskuksella ja
talojakomolla sama vai eri kupari.
-Ei ollut nostettu läpi niin ei kytketä (ei kyllä pyydetty nostamaan
tai kytkemäänkään tai edes ilmoitettu voisiko joku nostaa)
-Lupasivat kuitenkin nostaa ne kun mittauspöytäkirja tehdään.

Iltapäivällä päästiin aloittamaan oman osuuden kanssa. Harri oli mestarina, kun lähdettiin tekemään ekoja yläkerran seiniä.

keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Sisähommia


Käytiin katsomassa pintamateriaalit valmiiksi eli pitää päättää tuleeko levyä, maalia yms. että tietää tehdä oikeat rungot ja pohjat.

Lattiaan tulee laminaatti, aulan seiniin mdf-paneeli ja muualle sitten tapetti tai maalia. Yritin välttää noita pahempia pohjatöitä, mutta ei auta - täytyy ruveta taas treenaamaan levyjen saumaamista.

Onneksi oli apua paneelien kannossa.

tiistai 13. huhtikuuta 2010

Lomaviikko

Talviloma alkoi hyvän kelin suosiessa. Lomasuunnitelmissa oli tehdä yläkertaa niin pitkälle kuin ehtii.

Tiistaina pari kärryllistä roskia kaatopaikalle. Maksaa noin 10 euroa/100 kg. Ihan kohtuu hinta ja onneksi on kaatis siedettävällä etäisyydellä.

Naapurin tontillakin alkoi tapahtua. Janne pääsee siitä paperin pyörittämisestä tosi toimiin. Paaluttajat tuli illalla ja alkoivat hakkamaan terästä maahan. Hyvin on kavereilla hommia, kun pitää pitkää päivää painaa.

sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Perinteisen taloprojektin tuntua

Pikku hiljaa saadaan vähän maistaa "normaalin" rakentamisen makeutta. Takan kivien piti tulla tiistaina 6.4. - ei näy, sitten keskiviikkona, EI näy, torstaina 8.4. - EI NÄY!

No, maanataina 12 päivä ne kivet sitten ilmaantui pihaan. Kolme lavallista murikoita. Mikä parasta niin tässä sopparissa kivien kanto kuuluu asentajille. Riittää kun tuli mökin takka kannettua sisään ;-)

Viikonloppuna siivottiin pihaa ja tehtiin kaatopaikkakuormaa. Aika vähäistä tuo roskan määrä on verrattuna perinteisempään rakentamiseen, mutta kyllä sitä kaiken näköistä muovia, levynpalaa ja laudanpätkää kertyy.

maanantai 5. huhtikuuta 2010

Talo "valmis"

"Timpurien" osalta homma on pulkassa. Pojjaat laittoi kamat kasaan ja lähtivät kohti uutta työmaata. Kaikki oli aika pitkälti niin kuin oli sovittu. Takka/piippu ja kattoturvatuotteet jäi tietty uupumaan, mutta niihin onkin eri sällit.

Asentajat olivat oikein siivonneetkin, mutta ei kannata kuitenkaan noita timpurin hommia lopettaa - oli sen verran suurpiirteistä jälkeä.

torstai 1. huhtikuuta 2010

Luovutus lähestyy

Asentajat ilmoittelivat, että päivän verran menee vielä ja sitten heidän osuus on pulkassa. Rännit, kattoturvatuotteet ja takka jää sitten vielä tehtäväksi.